CBBiH: Štednja stanovništva na rekordnom nivou

Bez autora
Nov 01 2015

Ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju septembra ove godine iznosili su 9,62 milijarde KM, što je najveći zabilježeni iznos depozita do sada, pokazuju podaci Centralne banke BiH (CB BiH). Naime, u ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće, i to od 60 odsto. Oni navode da stanovništvo u BiH kontinuirano nalazi način da poveća svoje depozite uprkos činjenici da plate i druga primanja ne bilježe značajno povećanje. Tako su u poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine depoziti porasli za čak 719 miliona KM ili 8,1 odsto. Ako poredimo depozite stanovništva sa stanjem na kraju decembra 2008. godine, tj. od trenutka početka globalne krize, uočavamo konstantan porast na godišnjem nivou u rasponu od osam do 15 odsto, što je rezultiralo kumulativnim porastom depozita za 4,41 milijardu KM ili 84,8 odsto, rekli su iz CB BiH.

Ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju septembra ove godine iznosili su 9,62 milijarde KM, što je najveći zabilježeni iznos depozita do sada, pokazuju podaci Centralne banke BiH (CB BiH).

Naime, u ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće, i to od 60 odsto. Oni navode da stanovništvo u BiH kontinuirano nalazi način da poveća svoje depozite uprkos činjenici da plate i druga primanja ne bilježe značajno povećanje. Tako su u poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine depoziti porasli za čak 719 miliona KM ili 8,1 odsto.

"Ako poredimo depozite stanovništva sa stanjem na kraju decembra 2008. godine, tj. od trenutka početka globalne krize, uočavamo konstantan porast na godišnjem nivou u rasponu od osam do 15 odsto, što je rezultiralo kumulativnim porastom depozita za 4,41 milijardu KM ili 84,8 odsto", rekli su iz CB BiH.

Prema njihovim riječima, to je pokazatelj uspostavljenog povjerenja u bankarski sektor i njegovu stabilnost, te je rezultat i postojanja sistema osiguranih depozita koji je uspješno testiran u protekloj godini, čime se pruža adekvatna zaštita štediša.

Međutim, posmatrano po ročnim vrstama depozita postoje značajne razlike u tempu rasta. Najbrže rastu depoziti po viđenju, koji su u poređenju sa stanjem na kraju septembra 2014. godine porasli za 18,2 odsto (odnosno 338 miliona KM), zatim transakcijski računi bilježe porast od 12,7 odsto (odnosno 228 miliona KM). S druge strane, oročeni i štedni depoziti rastu manjim intenzitetom i na godišnjem nivou su imali porast od tri odsto, odnosno 153 miliona KM.

Inače, oročeni i štedni depoziti u septembru ove godine iznose 5,40 milijardi KM, a što predstavlja 56 odsto ukupnih depozita stanovništva, dok transakcioni računi i depoziti po viđenju čine 4,22 milijarde KM i imaju učešće od 44 odsto. U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u KM valuti iznose 3,98 milijardi KM ili 41,3 odsto ukupnih depozita stanovništva, depoziti u evro valuti iznose 5,12 milijardi KM ili 53,2 odsto, dok depoziti u ostalim stranim valutama čine oko 527 miliona KM ili 5,5 odsto. Iz Centralne banke BiH rekli su ranije da kretanje kamatnih stopa na depozite u posljednjim godinama ima generalno naglašen opadajući trend, s povremenim oscilacijama. Oni su naveli da je trend opadanja kamatnih stopa na depozite u potpunosti u skladu s monetarnim kretanjima u evrozoni i našem dijelu Evrope, a što je posljedica velike monetarne ekspanzije unutar evrozone. Zvanični podaci pokazuju da su kamatne stope na depozite stanovništva u markama na period dospijeća veći od dvije godine 2012. godine iznosile 3,84 odsto, da bi već 2013. pale na 3,70 odsto, u 2014. na 3,26 odsto, dok su za avgust ove godine iznosile 2,56 odsto. Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS - SWOT, rekao je da je stanovništvo u zadnjih šest-sedam godina skoro udvostručilo svoju štednju i pored toga što su kamatne stope sve vrijeme niske.

"Banke su osjetile da depoziti stanovništva rastu bez potrebe da ih naročito motivišu, da im daju podsticaj za rast povećanjem kamatnih stopa na depozite", smatra Đogo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik